Новорічні страви 2011

Новорічний стіл - найголовніший атрибут свята Нового року, адже народна мудрість говорить: "Як новий рік зустрінеш, так його і проведеш ". Кожна родина намагається прикрасити новорічний стіл всілякими стравами, а також всіляко декорує його столовими аксесуарами та новорічними декораціями, щоб задобрити "символ" прийдешнього року, який після цього бенкету обов'язково принесе родині достаток і щастя. У даному розділі Ви знайдете рецепти різноманітних страв, які зможете включити у своє новорічне меню.

Новорічні страви 2011

Рецепти новорічних страв 2011 на святковий стіл

Новорічний рулет

400 г сиру, зелень петрушки, 300 г крабових паличок.

Натерти на тертці сир. Дрібно нарізати зелень петрушки. Змішати сир і половину зелені. Покласти цю суміш у щільний пакет, занурити в киплячу воду. Варити доти, поки сир не розм'якшиться. Нарізати довгими скибочками крабові палички. Сирну масу розкачати тонким шаром на пакеті. Вкласти щільними рядами смужки крабових паличок, чергуючи з рядами решти зелені. Згорнути рулет, накрити плівкою. Покласти в холодильник на годину. Перед новорічним святом нарізати рулет скибочками та вкласти на листя салату.

Сирні кульки в арахісі

250 г м'якого сиру, 0,5 ч. л. паприки, сіль, перець, 50 г арахісу, зелень.

Свіжий сир пропустити через м'ясорубку, додати паприку, сіль, перець, усе добре вимішати й сформувати кульки завбільшки з волоський горіх. Арахіс добре підсушити на сухій сковорідці, а потім злегка обсмажити. Горішки полущити, а потім дрібно посікти. Зелень добре промити й просушити кухонним рушничком, дрібно нарізати. Змішати арахіс та петрушку й обкачати в цій суміші сирні кульки. Викласти їх на пласку тарілку й у кожну кульку встромити дерев'яну зубочистку.

Салат із копченого м'яса й шампіньйонів

200 г копченого м'яса, маринований огірок, 200 г смажених шампіньйонів, банка консервованої кукурудзи, майонез і зелень.

Нарізати всі зазначені інгредієнти тонкою соломкою, змішати, заправити майонезом і прикрасити зеленню.

Салат із крабовими паличками та ананасами

150 г крабових паличок, 3 варені яйця, 150 г твердого сиру, 200 г консервованих ананасів, 0,5 ч. л. соку лимона, майонез, зелень.

На тарілку викласти листя салату, на нього покласти дрібно нарізані шматочки ананаса, змастити цей шар майонезом. Потім покласти натерті на тертці яйця, також змастити майонезом. Зверху викласти нарізані великими кубиками крабові палички, скропити їх соком лимона. Прикрасити гілочкою петрушки або кропу.

Новорічний короп

Великий короп, 3 ст. л. сметани, 2 корені петрушки, 3 морквини, корінь селери, цибулина, 2-3 зубки часнику, 2 лаврові листки, 10-12 зерен чорного перцю, олія.

Почистити й нарізати тонкими довгими скибочками корені петрушки і селери та моркву. Нарізати кружальцями цибулину. Загорнути в марлеву серветку часник, лаврове листя і чорний перець. Залити 4 склянками гарячої води й варити годину. Воду злити, корінчики посолити й скропити ст. л. оцту. Покласти на них коропа, полити його 5-6 ст. л. олії та змастити сметаною. Щільно накрити кришкою й тушкувати 45 хвилин.

Гуска з грибами

Гуска, 500 г грибів, 2 цибулини, 100 г олії, 100 г сметани, сіль, перець.

Гриби відварити, подрібнити. Цибулю дрібно посікти, обсмажити в олії і змішати з грибами. Гуску відварити в грибному бульйоні майже до готовності. Вийняти, охолодити й змастити сметаною. Всередину покласти грибний фарш і зашити. Запекти в дуже гарячій духовці до готовності, постійно поливаючи жиром, який виділився. Перед подачею на стіл ще раз полити сметаною. Гуску з успіхом може замінити курка. Але є одна умова - вона має важити не менше 2 кг.

Рольмопс по-новорічному (литовська страва)

Оселедець, мариновані огірки, гриби, цибуля, морква, оцет, гірчиця.

Оселедець почистити, видалити хребет (шкіру не знімати). Кожну половинку змастити з внутрішнього боку гірчицею, покласти шматочок маринованого огірка, мариновані гриби, нарізану кубиками цибулю, натерту на тертці моркву, міцно згорнути в трубочку (починаючи з верхньої частини), збоку хвоста скріпити гострою дерев'яною шпичкою. Покласти в скляну банку, залити холодною оцтовою заливкою у розрахунку: частина оцту, три частини холодної перевареної води. Банку закрити й тримати в холодильнику. Оселедець готовий до вживання через добу.

Пряникова ялинка

100 г олії, 200 г меду, 125 г цукру, 600 г борошна, 2 ч. л. какао, 1/2 пакетика розпушувача для тіста, сіль, яйце, яєчний білок, склянка цукрової пудри, коріандр, олія.

Олію, мед, цукор, прянощі змішати й, безупинно помішуючи, підігрівати, поки не розчиниться цукор. Борошно в суміші з розпушувачем просіяти, додати какао та сіль, яйце та медову масу й замісити тісто. Залишити його на ніч на кухні. Далі вирізати з картону шаблони 9-ти зірок розміром від 5 до 15 см і 7 кружечків діаметром 3 см. Духовку розігріти до +200°С. Розкачати тісто завтовшки 0,5 см, вирізати зірки та кружечки. Пекти за середньої температури протягом 10 хвилин. Гарячими зняти з дека й дати охолонути. Білок із цукром розтерти в густу масу. Покласти на піднос найбільшу зірку, зверху - кружечок. Далі меншу зірку і так скласти, як пірамідку, ялинку, чергуючи зірки та кружечки, скріплюючи їх цукровою помадкою. Найменшу з зірок прикріпити вертикально на верхівці ялинки. Обсипати ялинку цукровою пудрою. Свічки сформувати також із тіста й прикріпити цукровою помадкою на зовнішніх кінцях зірок або використати справжні кольорові свічки для торта.

Закусочний торт

Для тіста: 0,5 склянки курячого бульйону, 180 г борошна, 2 ст. л. вершкового маргарину, ст. л. вершкового масла.

Для начинки: 350 мл майонезу, 100 г шинки, 2 яйця, 150 г тертого сиру.

Борошно перетерти з маргарином, влити охолоджений бульйон і замісити м'яке тісто. Розділити на 4 частини й покласти на 15-20 хвилин у холодильник. Розкачати тонкі коржі й спекти на розігрітій сковорідці, змастити з обох боків вершковим маслом і охолодити. З варених яєць вийняти жовтки й розім'яти виделкою, білки натерти на тертці, усе змішати з жовтками й заправити частиною майонезу. Тертий сир заправити майонезом. Шинку натерти на дрібній тертці й заправити частиною майонезу. Сформувати торт із трьох коржів, між якими покласти начинку в такому порядку: сирна маса, шинкова маса, яєчна маса. Закрити торт зверху четвертим коржем і рясно змастити майонезом. Накрити торт високою кришкою і поставити на добу в холодильник. Перед подачею на стіл прикрасити, притрусити зеленою цибулею або будь-якою зеленню.

Десерт "Лід і полум'я"

500 г моркви, банка консервованих ананасів, 70 г жовтих родзинок.

Моркву натерти на тертці, додати родзинки й ананаси (шматочками), потім залити компотом, який залишився від ананасів. Перемішати й, бажано, дати годину «настоятися».

«Ягоди на снігу»

Для тіста: 6 яєць, 4 ст. л. гарячої води, 180 г цукру, сіль, 150 г борошна, 50 г крохмалю, ч. л. розпушувача. Для начинки: 750 г ягідного асорті (можна з компоту чи варення), пакетик ванільного цукру, 2 ст. л. цукрової пудри, 750 г вершків.

Яєчні жовтки відокремити від білків, змішати з гарячою водою і 1/3 цукру й збити міксером до утворення густої піни. Білки з сіллю збити в густу піну. Продовжувати збивати, поступово додаючи цукор, який залишився, а потім обережно викласти на жовтковий крем. Борошно, крохмаль і розпушувач змішати й просіяти над збитим білком. Перемішати великим вінчиком. Нагріти духовку до +200°С. Форму для випічки змастити олією. Викласти в неї тісто для бісквіта, розрівняти його, і випікати в духовці близько 35 хвилин. Готовий бісквіт обережно вийняти з форми й охолодити. Розрізати його гострим ножем на три коржі однакової товщини. Великі ягоди обережно розрізати на невеликі шматочки. Змішати ванільний цукор, цукрову пудру та 2 ст. л. борошна. Отриману суміш тонкою цівкою всипати в збиті вершки. Декілька особливо красивих ягід залишити для прикраси торта, а решту змішати з 1/2 вершків. Цією масою намастити 2 коржі й покласти один на інший. Накрити зверху третім коржем і поставити в холодильник на годину. Рештою вершків рівномірно обмастити торт і викласти зверху ягоди.

Смажені банани

На одну порцію взяти великий банан, розрізати його повздовж на дві частини, вмочити в сирий жовток та білу кокосову стружку. Смажити по 3-4 хвилини з кожного боку на середньому вогні на вершковому маслі з додаванням олії. Гарячі банани викласти на тарілку, а поряд покласти кульку пломбіру й свіжі фрукти (ківі, зернята граната, хурму, мандарини). Прикрасити цей десерт можна рідким шоколадом.

*
*